Aardwarmteproject brengt warm water naar Westlandse tuinders

Aardwarmteproject brengt warm water naar Westlandse tuinders

Veel tuinders zien in aardwarmte hét alternatief voor het eindige aardgas. De acht tuinders van GeoPower Oudcamp in Maasland krijgen over drie weken hun warme water. Het AD kreeg een zeldzaam inkijkje op de boorlocatie.

Nee, het moet geen VB-verhaal worden, benadrukt directeur Edward Verbakel van de VB Group in De Lier als we op weg gaan naar het aardwarmteproject GeoPower Oudcamp in Maasland. Feit is wel dat VB Geo Projects bij bijna alle aardwarmteboringen in Nederland is betrokken óf is geweest. In de Oudecampsepolder heeft het Lierse bedrijf een warmtenetwerk aangelegd, zodat de acht tuinders die meedoen aan het project ook daadwerkelijk de aardwarmte krijgen waar ze straks hun kassen mee kunnen verwarmen. Maar daarover later meer.

“Het streven is om in 2050 geen woningen meer op gas te hebben aangesloten, maar de glastuinbouw wil al tien jaar eerder zonder gas”
Edward Verbakel, VB Group De Lier

Aardwarmte dus. Het project GeoPower Oudcamp is het zesde in Westland. Eigenlijk is Maasland natuurlijk Midden-Delfland, maar het hoort stiekem ook bij ons, net als Hoek van Holland. Greenwell Westland in Honselersdijk was ruim vijf jaar geleden alweer de eerste, gevolgd door Geothermie De Lier, Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk, Nature’s Heat in Kwintsheul en natuurlijk Trias Westland aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Oudcamp ligt nu voor op Trias.

De kosten voor een aardwarmteproject zijn enorm. Ze gaan al gauw richting de 20 tot 25 miljoen euro, dus waarom houden die tuinders het niet gewoon bij aardgas? Gas is eindig, weet ook Verbakel van VB Geo Projects. ,,Het streven is om in 2050 geen woningen meer op gas te hebben aangesloten’‘, begint hij zijn relaas. ,,Maar de glastuinbouw wil al tien jaar eerder zonder gas en daar zijn we nu keihard voor bezig. Kijk, dat imago van gasverslindende bedrijven, vies werk en illegale arbeiders kleeft nog steeds aan de glastuinbouw. Daar moeten we nu écht eens vanaf. Maar dat zullen we wel zelf moeten doen en aardwarmte is een uitstekend alternatief voor gas.’‘

Paddenstoelen

De aardwarmteprojecten schieten nog net niet als paddenstoelen uit de grond, maar hard gaat het wel. En VB Geo Projects, een aparte tak van de VB Group, is daar eigenlijk al járen mee bezig. Verbakel: ,,In de loop der jaren hebben we veel geo-ervaring opgedaan en bij elk project wordt weer geleerd en verder verbeterd, want de installaties zijn véél complexer dan in de tuinbouw.’‘

Het bedrijf begon ooit als verwarmingsinstallateur en kassenbouwer maar is inmiddels ook specialist in het verwarmen van voetbalvelden én kassen, met aardwarmte dus.

Niet Westland maar Oostland was overigens de voorloper met aardwarmte, weet Verbakel. ,,Van den Bosch in Bleiswijk was de eerste’‘, blikt hij terug. Het vleestomatenbedrijf begon er al in 2006 mee. ,,Daarna kwam Ammerlaan in Pijnacker (2010, red.), gevolgd door de gebroeders Duijvestijn, ook in Pijnacker, in 2011. Van den Bosch en Ammerlaan hebben wij niet aangesloten, maar die hebben we nu wel als klant. Duijvestijn was ons eerste project.’‘

Tot zover een stukje geschiedenis, want we zijn op de bouwplaats in Maasland. Het terrein ligt ingeklemd tussen kassen én, op een steenworp afstand, de snelweg A20. De boortoren is alweer een tijdje verdwenen en de leidingen zijn de grond in, tot bijna drie kilometer diepte. ,,Via de gele buis komt het warme water van 92 graden Celcius naar boven en door de zwarte buis gaat het afgekoelde water, dan 35 graden, de grond weer in’‘, zegt Leon Ammerlaan, projectleider bij VB Geo Projects, terwijl hij wijst naar twee enorme leidingen die een meter of zeven uit elkaar de grond in gaan.

Glashelder

Tot zover is het glashelder, maar voordat het water met een temperatuur van 92 graden eenmaal bij de kwekers is beland, heeft het nog een lange weg te gaan. Het water is ontzettend zout en kan deeltjes bevatten die er eerst uitgehaald moeten worden. En dus staan er op het terrein nog tal van pompen, warmtewisselaars, schakelkasten en watertanks om het water omhoog te pompen en te filteren.

Het doet een leek duizelen, al die pompen en apparaten, maar Ammerlaan voelt zich als een kind in een snoepwinkel. Mannen van VB Geo Projects en elektriciens lopen door elkaar heen om de laatste puntjes op de i te zetten voordat het warme water naar de tuinders kan. ,,Het is allemaal maatwerk, dus allerlei bochten in de leidingen moesten hier ter plekke worden gemaakt’‘, legt Ammerlaan uit.

“Je kan overal in Westland gaan boren, maar niet te dicht op elkaar”
Edward Verbakel

De fotograaf is intussen zó onder de indruk geraakt van het futuristische project dat hij echt overal foto’s van maakt. Aardwarmteprojecten zijn nu nog een redelijke zeldzaamheid, maar dat duurt volgens Edward Verbakel niet zo lang meer. ,,Je kan overal in Westland gaan boren, als je maar niet te dicht bij elkaar gaat zitten’‘, zegt hij. De volgende projecten zijn overigens alweer in aantocht, want ook voor Maasdijk en Kapitelland in ‘s-Gravenzande zijn al plannen gemaakt.

De onzekere toekomst van aardgas en de drang naar duurzaamheid, waar klanten de komende jaren steeds meer waarde aan zullen gaan hechten, zijn voor tomatenkweker Lans belangrijke redenen om met aardwarmte aan de gang te gaan. De kweker aan de Herenwerf in Maasland is één van de acht aandeelhouders van GeoPower Oudcamp. Patrick Dekker van Lans rolde in 2010 al in het project en het duurde vervolgens nog tot juli vorig jaar voordat de boor de grond in ging. ,,We moesten eerst nog van alles uitzoeken en de financiering rond krijgen’‘, blikt hij terug. ,,Dat was eind 2016 allemaal gelukt en toen kon het terrein gereedgemaakt worden voor de boring. Op 14 maart worden nu de leidingen verwarmd.’‘

Winst

Winst wordt niet snel gemaakt op een aardwarmteproject, weet Dekker. ,,De terugverdientijd is best aanzienlijk. De aflossing van de bankfinanciering is 10 jaar.’‘ Het is dan ook vooral een investering voor de toekomst, maar de ontwikkelingen met aardwarmte gaan door, merkt Dekker.

,,Projecten van 10 jaar geleden zien er anders uit dan nu en nieuwe projecten ontwikkelen zich ook weer door’‘, weet hij. ,,Voor onze vestiging in Maasdijk kijken we ook al naar een aardwarmteproject en in de Kralingerpolder in De Lier maken we deel uit van een warmtecoöperatie, waar de haalbaarheid van aardwarmte ook wordt onderzocht.’‘

De glastuinbouwsector verstookt nu nog elf procent van al het aardgas dat in Nederland wordt verbruikt, maar dat duurt dus niet lang meer. Met dank aan aardwarmte.

AD Westland