Hoe de kassen naar Dinteloord kwamen en niet naar Moerdijk

Hoe de kassen naar Dinteloord kwamen en niet naar Moerdijk

SERIE 10 JAAR AFCDINTELOORD - Als er twee mannen zijn die echt alles over het Agro Food Cluster in Dinteloord weten, zijn het Piet Janmaat en Paul Hagens wel. Zij zijn vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van het cluster op het terrein Nieuw Prinsenland, waar de teelt van agrarische producten en de verwerking daarvan centraal staat.

Paul Hagens werkt sinds 1998 bij de SuikerUnie, de suikerfabriek die nu Cosun Beet Company heet. Een jaar eerder was bij de suikerfabriek Geert Wilms aangesteld als extern projectmanager voor een plan van een eerdere plantmanager, Ab Pot, om door clustervorming samen te werken met andere partijen. ,,Dat idee ontstond uit de gedachte dat we moeten samenwerken als we als suikerfabriek verder willen.” Het heette toen nog: het agro industrieel complex Dinteloord (AICD).

In 1999 nam Hagens dat project over. Het was in eerste instantie niet per se het plan om die samenwerking met glastuinbouw te doen. Er werd zelfs geopperd dat de suikerfabriek maar bij het industrieterrein Moerdijk moest gaan zitten. ,,Financieel niet haalbaar, maar ook erg onlogisch. Dat is een chemisch cluster en onder meer uit imago-oogpunt niet logisch om daar voedsel te produceren. Bovendien horen we bij de boeren, omdat we landbouwproducten verwerken. Een locatie vlak bij hen, zoals we al meer dan 100 jaar hebben, is logischer.”

“Glastuin­bouw bij industrie­ter­rein Moerdijk? Onlogisch: dat is een chemisch cluster

lees verder in de link

BN de Stem