Tomaat helpt bij herstel longschade ex-rokers

Tomaat helpt bij herstel longschade ex-rokers

Veel tomaten eten kan longschade veroorzaakt door roken herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in het Amerikaanse Baltimore, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het decembernummer van het European Respiratory Journal. Ook appels eten heeft een dergelijk positief effect.

Uit de studie bleek dat bij volwassenen die twee tomaten en meer dan drie porties appels per dag aten sprake was van een beperktere afname van de longfunctie dan bij mensen die minder dan één tomaat of appel per dag aten. De herstellende effecten werden echter alleen geconstateerd bij verse tomaten en appels; ingeblikte of andere verwerkte productvormen gaven geen positief resultaat.

De studie nam in 2002 de voeding en longfunctie van meer dan 650 volwassenen onder de loep en deed dit tien jaar later opnieuw. De deelnemers aan het onderzoek, die afkomstig waren uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, vulden daarnaast vragenlijsten in over hun dieet en algehele voedingsinname. Ook ondergingen ze een spirometrie: een medisch onderzoek dat de functie van de longen en het vermogen om zuurstof op te nemen meet. Daarnaast werden factoren als leeftijd, lengte, geslacht, Body Mass Index, sociaaleconomische positie, beweging en totale energie-inname meegenomen. Opvallend was dat de relatie tussen voeding en longfunctie bij ex-rokers veel duidelijker was dan bij mensen die nooit hebben gerookt.