Lans teelt in grootste 100% LED-kas van Europa

Lans oogst tomaten uit grootste 100% LED-kas van Europa

Sinds de introductie van de ClimaLED3 op de HortiContact in 2017 is Qwestland continu in ontwikkeling geweest. Bij tomatenkwekerij Lans zijn de eerste tomaten geoogst die volgens het bedrijf afkomstig zijn uit de grootste 100% LED-belichte kas van Europa.

Eind 2017 heeft tomatenkweker Lans 3 hectare kas in Rilland-Bath laten voorzien van het ClimaLED3 systeem van Qwestland. En met succes: op de Horticontact is de tomaat te proeven in de Demokwekerij-straat

Energie- en kostenbesparend

“De ClimaLED3 is een effici├źnt en productieverhogend systeem dat bestaat uit een dimbare LED-lichtbron en een afzonderlijk regelbare ventilator”, leggen de ontwikkelaars uit. “Door het effici├źnte belichting- en klimaatsysteem krijgt het gewas precies waar het behoefte aan heeft en neemt de productie aanzienlijk toe. “

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen bij Lans, de tomatenkweker die energiebesparing hoog in het vaandel heeft staan. Leo van der Lans van tomatenkwekerij Lans: “LED-belichting moet ons sowieso een energiebesparing opleveren van zowel elektra als warmte. Je hoopt ook op een verhoging van de productie, maar het draait in eerste instantie om de energiebesparing.”

Volgens Qwestland loopt die energiebesparing op tot 40% en wordt gelijktijdig de productie aanzienlijk verhoogt. “De lichtonderschepping is erg laag en dankzij het daglichtspectrum is de groei beter. Je kunt meer en directer sturen op het klimaat en verlaagt zo de schimmel- en ziektedruk.”

Groentennieuws Goedemorgen groente