Nedervanille

Neder Vanille

Nedervanille als lichtend voorbeeld

Medicijnen en kleurstoffen moeten de plaats in gaan nemen van tomaten, orchideeën en aardbeien. Zeven tuinders gaan hiermee experimenteren om de tuinbouw in Nederland toekomst te geven.

Snoeihard oordeelde onderzoeksbureau McKinsey in 2014 over de Nederlandse tuinbouw. Vooral groentetelers hadden het zwaar: ze konden nauwelijks hun aflossingen betalen en bedrijven stonden op omvallen. Bovendien leek de Westlandse tomaat wel erg veel op die uit Spanje, Marokko of Turkije.

De afgelopen jaren is wel weer meer verdiend door kwekers, maar toch moet er nog wat veranderen. Want, zo stelt de Universiteit van Wageningen: ‘De Nederlandse glastuinbouw is afhankelijk van slecht weer in het buitenland’.

“De focus ligt op gewassen die nu nog niet zo vaak in de kas staan”
-Erik Toussaint

Nedervanille
Daarom hebben zeven kwekers zich aangesloten bij Wageningen University & Research (WUR) om nieuwe kansen te zoeken. Zij investeren jaarlijks 15.000 euro per bedrijf in het onderzoek. Lichtend voorbeeld is de teelt van ‘nedervanille’.

“Maar ook van de gangbare teelten in kassen kunnen misschien nieuwe verdienmodellen worden bedacht”, legt Erik Toussaint van WUR uit. ,,Maar de focus ligt op gewassen die nu nog niet zo vaak in de kas staan. Er zijn naast vanille nog andere gewassen, waar we nu niets over kunnen zeggen, omdat die bedrijven wel een stukje voorsprong moeten hebben.”

Een van de deelnemende bedrijven is Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker, dat ook meedoet in het nedervanille-project. ,,Wij zijn gespecialiseerd in het telen van tomaten en dat zal nog wel even zo blijven, maar we willen onze ogen niet sluiten voor nieuwe ontwikkelingen”, legt Ad van Adrichem van Duijvestijn Tomaten uit.

“We willen voorop blijven lopen in Nederland, daar willen we best onze nek voor uitsteken en in investeren”
-Ad van Adrichem

,,We willen kijken of we meer kunnen doen met gewassen. We willen voorop blijven lopen in Nederland, daar willen we best onze nek voor uitsteken en in investeren. Het is moeilijk te zeggen wat er precies uit valt te halen, maar we leren er wel van.”

Van de tomaat is al bekend dat een stof als lycopeen onder meer kan dienen als kleurstof en tegen UV-straling van de zon beschermt. ,,En de hoeveelheid vitamines is met een bepaald lichtspectrum ook te beïnvloeden.”

WUR-voorlichter Toussaint ziet in ieder geval veel mogelijkheden. ,,Dat de hele Nederlandse tuinbouw op termijn voor deze doeleinden gaat telen, moeten we niet op voorhand uitsluiten.”