Restwarmte levering Nieuw Prinsenland

Waarom warmte en CO2 de lucht in sturen als het ook de kassen in kan? ‘Zonder groeien planten niet’

DINTELOORD/STEENBERGEN/ROOSENDAAL - Zonde: warmte en CO2 vliegen bij afvalenergiecentrale SUEZ ReEnergy zo de de pijp uit, de lucht in. Energie die de glastuinbouw goed kan gebruiken. Daarom werkt SUEZ samen met twee kassencomplexen aan project Osiris, om de energie te hergebruiken.

Wat voor de een afval is, is voor de ander grondstof. De tuinders wekken momenteel zelf warmte en CO2 op met een warmte-krachtkoppeling (WKK). Maar als via leidingen warmte en CO2 van de afvalverbrander naar de kassen gebracht kan worden, zouden de tuinders van het Agro Food Cluster (AFC) Nieuw-Prinsenland en het Energie Cluster Steenbergen (ECS) minder gebruik te hoeven maken van zo’n WKK.

BN de Stem

Drie keer Steenbergen
En dat scheelt aardgas, veel aardgas. Want een WKK draait op aardgas. De zeventien tuinders die bij project Osiris zijn aangesloten, kunnen 100 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Dat is net zoveel als 70.000 huishoudens, oftewel drie keer het aantal inwoners van de gemeente Steenbergen, om het maar eens te duiden.

Jan van Marrewijk van Lans spreekt namens het AFC, Martin Bouwman van KBB Holland namens het ECS. Van Marrewijk legt uit hoe het werkt: ,,We willen leidingen aanleggen die warm water en CO2 naar opslagbuffers op het AFC en ECS brengen. Van daaruit kan het warme water de kassen rondgepompt worden en de CO2 naar de kassen geleid worden. Essentieel, want zonder groeien planten niet.”

Je kunt wachten tot je verplicht wordt om het gebruik van fossiele brandstof te verminde­ren, maar je kunt het ook voor zijn

Jan van Marrewijk, Lans

Het water komt met 70 graden aan bij de kassen. Dat wordt via leidingen de kassen rondgepompt. Tegen de tijd dat het rondgegaan is, is het al wat afgekoeld. Om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zal via een tweede verwarmingsnet het al iets afgekoelde water nog een ronde maken.

Bouwman zegt dat duurzaamheid nodig is voor de kassenbouw. ,,Naast het financiële aspect willen we zelf ook graag verduurzamen.” Van Marrewijk is het daarmee eens. ,,Je kunt wachten tot je verplicht wordt om het gebruik van fossiele brandstof te verminderen, maar je kunt het ook voor zijn. En dat doen we met dit project.”

In 2024 in bedrijf?
De bedoeling is dat de leidingen tussen de 2 en 3 meter onder de grond komen te liggen. Als alles vlot verloopt, kan project Osiris in 2024 in bedrijf zijn. Maar er is nog geen schop in de grond gezet, want er lopen nog vergunningsaanvragen en de gesprekken met landeigenaren zijn nog in volle gang.

Ook vindt de Commissie voor milieueffectrapportage dat er onderzoek gedaan moet worden naar de effecten voor de gezondheid van omwonenden. En is er subsidie nodig. ,,Dat is een basiseis, zonder subsidie gaat het niet”, zegt Van Marrewijk. In april 2022 wordt bekend of het project gesubsidieerd wordt.

De totale kosten zullen rond de 100 miljoen euro liggen. ,,Dat is veel geld, maar de besparing is ook groot. Dat we zoveel kunnen besparen met dit project, geeft ons veel energie en motivatie”, zegt Osiris-projectmanager bij SUEZ Ard-Jan Verpaalen.

Het kost 100 miljoen euro. Veel geld, maar de besparing is ook groot

Ard-Jan Verpaalen, Osiris-projectmanager bij SUEZ

Een ambitieus plan. Maar vanwaar die naam eigenlijk? Verpaalen: ,,In het oude Egypte was Osiris een van de belangrijkste goden. Hij stond voor wederopstanding en vruchtbaarheid: het past precies bij wat wij doen.”