Arbeid

Arbeid is nodig voor de goede teelt van kwaliteitstomaten

Onze tomaten worden geteeld in een glazen kas. In de kas worden de werkzaamheden verricht door onze medewerkers. De teelt van tomaten is erg arbeidsintensief. Een grove indicatie is dat er gemiddeld 5 t/m 7 fte per ha nodig zijn om alle werkzaamheden te verrichten.

De Arbeidsmanagers met zijn teamleiders begeleiden alle medewerkers hoe de werkzaamheden verricht moeten worden om een kwalitatief goed product af te leveren bij onze klanten.

Diverse werkzaamheden binnen de kas

  • Draaien/dieven/snoeien
  • Bladeren van de plant halen
  • Oogsten van de (tros)tomaten
  • Afwegen van de tomatenverpakkingen
  • Zakken van de planten
  • Stammen goedleggen en onderdieven

Elke week groeit de tomatenplant verder en verder en zal de plant in het touw moeten worden geleid. Dit wordt ‘draaien’ genoemd. Bij de groei van de plant ontwikkelen er ook vaak scheuten in de oksel van de plant. Deze worden ‘dieven’ genoemd. Omdat deze dieven ongewenst zijn worden deze ook wekelijks van de plant verwijderd. Per week ontwikkelt er aan de plant ook een nieuwe tros bloemen, waaruit de (tros)tomaten ontwikkelen. Om een mooie trostomaat te laten ontwikkelen wordt het uiteinde van de bloem verwijderd zodat een trostomaten altijd uit hetzelfde aantal bestaat. Deze handeling noemen wij ‘snoeien’.

Aan de plant groeien tussen elke tros 3 bladeren. Die bladeren laten we een lange periode aan de plant zitten totdat ze geen functie meer hebben. Dan gaan we de bladeren van de plant afhalen. Dit gebeurd wekelijks.

Gemiddeld wordt er anderhalf tot twee maal per week (tros)tomaten van de plant geoogst. Medewerkers knippen de rijpe trossen van de planten. Losse tomaten en vleestomaten worden geplukt.

De geoogste tomaten worden dezelfde dag nog naar Greenpack gebracht om verpakt te worden of als ze gelijk in een doos worden gelegd dan zullen ze daarna in onze eigen hal afgewogen worden op de specificatie die gevraagd wordt door onze klanten.
Om de tomatenplant goed en gelijkmatig te houden wordt deze door een touw geleid. Het touw is gewikkeld op een haak. Elke week wordt het touw langer gemaakt door de haak een slag te laten afwikkelen. Dit noemen wij ‘zakken’.
De stam van de tomatenplant wordt elke week langer en langer. Hierdoor zal de tomatenplant op de grond komen te liggen, maar om hygiënische redenen worden de stammen in een beugel gelegd van de grond. Op de stammen groeien ook nieuwe scheuten (onderdieven) die we ook weer verwijderen omdat die overbodig zijn voor de plant.

Dit zijn de arbeidsintensiefste werkzaamheden in een tomatenteelt die allemaal door mensen verricht worden. Naast de dagelijkse werkzaamheden in de kas zijn er ook medewerkers bezig met onderhoud van de technische installaties, schoonmaak, kwaliteitszorg, energiebeheer, HRM en administratie.